Pàgines

dilluns, 28 de gener del 2013

Pastís de patata i carn


Aquest és un dels plats que té èxit en qualsevol àpat familiar amb els meus nebots. És senzill de fer i es pot preparar amb amb antel·lació. 
Si som molta colla el preparo en una safata gran de forn però si disposo de motlles suficients prefereixo fer-ho en porcions individuals perquè la presentació és més acurada i resulta més fàcil de servir.
Utilitzo els motlles d'aro col.locant-los sobre un tros de paper d'alumini per poder-los traslladar de la safata de gratinar al plat amb facilitat. També es podria resoldre amb una espàtula gran, però aquesta és una solució que em va bé.
Cal preparar un bon puré de patates, suau i consistent alhora. Bullim les patates i les passem pel passapurés afegint-hi mantega i llet al gust. Disposarem una primera capa de puré.


 També caldrà preparar el farcit de carn. Posem la carn picada (mitat de porc i mitat de vedella) amb una mica d'oli a la paella i quan està una mica rostideta afegim ceba trinxada. Anem remenant i quan està cuit tot plegat afegim el tomàquet ratllat, una miqueta de sucre, una mica d'orenga i salem. Quan el tomàquet queda freigit ja ho tenim a punt.
Disposarem una segona capa de carn amb tomàquet
 Cobrirem amb una tercera capa de puré de patata i pintarem amb rovell d'ou. Acabarem amb una capa de formatge ratllat i gratinarem al forn.



Fruita divertida

Aquesta fotografia mela fet arribar l'Anna C. amb el títol "un postre dietètic". Original i divertit.

diumenge, 27 de gener del 2013

Canelons d'espinacs



Ahir al matí vam anar a Girona. El camí, preciós, amb neu pels racons a l'alçada d'Espinelves. La ciutat, animada i la passejada, tranquil.la.
A l'hora de dinar tornàvem a estar un altre cop a casa. I amb el dinar a punt ! 
Aquestes vacances de Nadal vaig fer canelons d'espinacs per un dels àpats que vam tenir convidats. Intencionadament en vaig fer més del compte i els que vaig fer "de més" els vaig distribuir en safates de una o dos racions. Tot preparat per a que només faltés gratinar. I  voilà, a taula !
Ingredients:
       Pasta per canelons
       Espinacs 
       Ous
       Ceba
       Tonyina en llauna
       Mantega
       Salsa beixamel
       Formatge ratllat

Preparació:
Coure els espinacs frescos al vapor.
Bullir per separat els ous i la pasta, ja que tenen temps de cocció diferents. 
Sofregir la ceba trinxada petiteta.
Picar amb el ganivet de trinxar els espinacs, els ous durs i la tonyina. Prefereixo fer-ho amb el ganivet perquè amb la picadora elèctrica queda una pasta massa fina i m'agrada, en aquest cas, distingir els diferents ingredients.
Afegir tot plegat al sofregit de ceba i remenar. Ja tenim el farcit preparat.
Un cop bullida la pasta, refredar amb aigua freda i escampar sobre paper de cuina, per absorbir l'excés d'aigua, repartir el farcit per sobre les plaques de pasta i enrotllar. Anar col.locant en la safata de forn , prèviament untada de mantega. Si es col.loquen amb la part en que se sobreposa un extrem amb l'altra del caneló cap amunt, a l'hora de servir serà més fàcil.
Cobrir amb salsa beixamel i per damunt el formatge ratllat. Gratinar al forn. 



divendres, 25 de gener del 2013

Risotto amb gírgoles

Posem una mica d'oli a la caçola i a continuació ceba tendre trinxada ben petita.Quan canvia de color hi afegim pastanaga tallada a trossets petits.
Paral.lelament en una paella saltegem el carbassó tallat petit i l'incorporem a la caçola. El mateix fem amb les gírgoles tallades a tires. A la caçola també hi afegim pèsols i una cullerada de julivert i all trinxat. Hi tirem l'arròs i remanem.
Un tipus d' arròs molt apropiat per fer risotto és l'arròs "arborio".
Mentrestant haurem posat a escalfar aigua que anirem incorporant a la caçola mica en mica. Remanem amb cura i anem afegint més aigua a mida que l'arròs se la va "bebent" fins que tingui el punt de cocció desitjat. A mi m'agrada una mica "al dente". No ens hem d'oblidar de salar al gust
Uns instants abans de retirar del foc afegir un bon grapat de formatge rallat i remenar bé. El formatge es fondrà i deixarà l'arròs més cremòs

Truitetes de poma


Ingredients:
175 gms de farina de reposteria
5 cullerades de sucre moreno
1 ou
225 ml. de iogurt
450 gms de pomes pelades, sense el cor i ratllades
1/2 cullaredeta de canyella en pols
mantega

Preparació:
Barrejar molt bé la farina amb el sucre , l'ou i el iogurt.
Afegir les pomes ratllades i la canyella barrejant de nou.
Escalfar una paella amb una mica de mantega.
Abocar a cullerades la barreja ( tres o quatre cada vegada, depenent de la mida de la paella)
Donar la volta a les truitetes quan comencin a fer bombolletes.
Servir amb melmelada, si es vol, tot i que soles ja estan molt bones.

El calendari de la cuina

Aquest és el calendari de la cuina d' aquest 2013. El protagonista és un conill que inventa maneres ingenioses de suicidar-se, en Bunny Suicides. Es tracta d'una obra de Andy Riley.
La veritat és que ha representat un canvi substancial ja el del any passat era el que va oferir el diari Ara amb il.lustracions de la Roser Capdevila.
Així és la vida : de tots colors!

dimecres, 23 de gener del 2013

Fideus a la caçola



Ingredients:
Sípia "de costa" o "negra", com diuen a la peixateria
Costella de porc
All
Ceba
Pebrot verd
Pèsols
Tomàquet
Fideus foradats
Fumet de peix

Preparació:
Comencem per netejar la sípia. La peixatera prèviament ja l'ha netejat una mica treien la tinta però reservant la "salsa marró". Un cop a casa cal acabar de netejar amb cura i tallar a trossets. Posar a la caçola amb una mica d'oli.. 
Mentrestant en una altra caçoleta rostim la costella amb una mica d'oli aromatitzat prèviament amb un all que retirarem un cop ros.  
Quan la sípia comença a canviar de color i a coure's hi afegim ceba trinxada ben petita. Després anem afegint pebrot verd, pèsols i tomàquet rallat per fer el sofregit. Hi incorporem la costella i els fideus i remenem bé per barrejar-ho tot. Afegim el fumet de peix calent i portem a ebullició fins que els fideus quedin cuits al punt que desitgem. En l'últim moment salem una mica. Ja ho tenim a punt

Calamarcets amb ceba caramelitzada


Netejar bé els calamarcets i posar-los a la caçola amb una mica d'oli i coure a foc baixet.
Tallar la ceba (tendra o de Figueres, la que tinguem) ben fineta i posar a la paella a foc baixet, salar una mica i tapar. Anar  fent, alhora però per separat, la ceba i els calamarcets. Quan la ceba comenci a estar tobeta  passar-la a la caçola amb eless calamarcets i remenar. Afegir una cullerada d'aceto balsàmic i anar remenant de tant en tant fins que estigui al punt. Si volem accentuar el punt de caramelitzar hi podem espolsejar un polsim de sucre i remenar una estoneta i ja estarà.

dimarts, 15 de gener del 2013

Cava Huguet Gran Reserva Brut Nature

 Un bon cava amb una bona relació qualitat preu.
La seva etiqueta inclou data de degollament i nº d'ampolla del total de producció.
 El seu preu és d'uns 12€


Llom a la mostassa

 Llàstima que les fotos no quedessin més clares perquè el llom va sortir boníssim.
És una recepta fàcil i "resultona" que vaig aprendre de la meva germana Sílvia.
Hem de preparar el llom un parell d'hores abans. Aquest cop el vaig fer diumenge per dinar i el vaig preparar al matí després d'esmorzar. Van ser més de dues hores.
Cal escampar els talls de llom en una safata i salpebrar-los per un costat i per l'altre pintar-los amb mostassa de Dijón. Tapar amb un "film transparent" i deixar reposar a la nevera fins l'hora de coure-ho.
Arribat el moment, posar una mica d'oli d'oliva a la paella i coure a foc suau primer deixant la part de la mostassa enlaire i després donant la volta. Cal vigilar perquè la mostassa esquitxa. Retirem el llom just quan agafa color, sense coure gaire. 
A la paella amb una mica de l'oli i la mostassa que hi ha quedat fent solatge hi afegim crema de llet (nata líquida) i remenem fins que fem lligar la salsa. Afegim el llom que havíem reservat i deixem acabar de coure a foc suau. Mentrestant fem una picada d'avellanes i l'afegim també.
És un plat que és pot preparar amb temps ja que una mica reposat encara és més bo. Ideal per quan venen convidats. Només cal anar en compte, si cal escalfar, de mantenir lligada la salsa.


dimarts, 8 de gener del 2013


Aquests dies ens arriben bons desitjos per encetar l'any, al mateix temps que arriben notícies que evidencien que serà un any difícil. Deixo aquí anotada aquesta recepta  per no perdre-la de vista. La transcric en l'idioma que me l'han enviada.

"RECETA PARA LA FELICIDAD"

INGREDIENTES:
                1 Kilogramo de recuerdos infantiles.
                2 Tazas de sonrisas.
                2.5 Kilogramos de esperanza.
                100 Gramos de ternura.
                5 Latas de cariño.
                40 Paquetes de alegría.
                1 Pizca de locura.
                8 Kilogramos de amor.
                5 Kilogramos de paciencia.

MODO DE PREPARACIÓN:


1) Limpia los recuerdos, quitándoles las partes que estén echadas a perder o que no sirvan. Agrégale una a una las sonrisas, hasta formar una pasta suave y dulce.

2) Ahora, añade las esperanzas y permite que repose, hasta que doble su tamaño.

3) Lava con agua cada uno de los paquetes de alegría, pártelos en pequeños pedacitos y mezcla con todo el cariño que encuentres.

4) Aparte, incorpora la paciencia, la pizca de locura y la ternura cernida.

5) Divide en porciones iguales todo el amor y cúbrelos con la mezcla anterior.

6) Hornéalas durante toda tu vida en el horno de tu corazón.

7) Disfrútalas siempre con tu familia… con el sabor de lo nuestro.

Consejo: Puedes agregar a la mezcla anterior dos cucharadas de comprensión y 300 gramos de comunicación, para que esta receta te dure para siempre.

El joc del cordill del tortell


Avui hem tingut celebració familiar.
A l'hora de la sobretaula grans i petits hem recordat un joc que tots coneixem perquè va passant de generació en generació.
Els més petits de la colla han quedat ben parats al veure que aquest joc que ells han descobert fa quatre dies al pati de l'esola fins hi tot la iaia Maria el sap jugar fins el final.
És divertit, senzill i agrada a tots. Alerta però, és encomanadís !


dijous, 3 de gener del 2013

"Farfalle" amb gírgoles

La millor cuina de mercat és la que fas just quan acabes de buidar el cistell de la compra al mercat.
És el cas d'aquest plat. Estava boníssim ! Cal dir que les gírgoles eren estupendes.

L'elaboració és molt senzilla. Mentre es bull la pasta es netegen i tallen finetes les gírgoles per passar-les per la paella per que quedin cuites i a l'últim moment. amb el foc més alt, que quedin amb un toc cruixent. En les últimes remenades afegir una cullerada d'all i julivert picat. Finalment afegir la pasta, un cop colada, i un bon grapat de formatge ratllat per sobre. Aquest plat és bo menjar-lo calent.

Sempre procuro tenir a la nevera un potet amb picada d'all i julivert coberta amb oli d'oliva verge. Preparada d'aquesta manera es guarda força temps i és molt pràctic de fer servir en qualsevol moment.
Es pot preparat en quantitat i anar-la utilitzant a mida que es necessiti. Cal tenir la previsió que l'all i julivert sempre quedin coberts d'oli, que és el que fa d'aillant-conservador.


dimecres, 2 de gener del 2013

esqueixada de bacallà

Un dels "platets" més celebrats a la taula d'aquestes festes de Nadal ha estat aquestes cassoletes d'esqueixada de bacallà: bacallà desalat, olives negres i ceba de Figueres, pebrot verd i tomàquet , tot talladadet petit i amanit amb oli verge d'oliva.

Amanida de tomàquet amb salmó i formatge


Aquesta és una amanida fàcil d' improvitzar i que resulta molt bona. Només  ens cal tenir a la nevera salmó fumat, tomàquet i formatge fresc. Un cop disposats els ingredients en el plat hi posem per sobre una mica d'orenga i ho amanim amb una vinagreta de mostassa. 

Mossegades de formatge i codonyat

Aquest és un recurs fàcil per l'aperitiu i té molt d' éxit. Trossets de formatge manxego sec i un trossets de codonyat.